Plagiocefalia: la forma de la cabeza de tu bebé

Seguro que las que sois madres o lo habéis sido recientemente esta palabra tan extraña os suena: plagiocefalia, y consiste en una deformidad craneal en los bebés.

Con Valentina apenas recuerdo que me hablaran de ello, y en cambio con Julieta sí. Tanto en las revisiones con la pediatra como la enfermera, nos remarcaron mucho que vigiláramos la cabeza y que el bebé no estuviera en la misma postura durante tiempos prolongados para evitar que se deformara. También aprovecho para recordaros los post que escribí hace unos meses sobre la terapia craniosacral o los beneficios del porteo como métodos de prevención.

La realidad es que estas deformidades afectan a casi el 50% de los bebés (¡muchisimo!) así que cuando se puso en contacto conmigo el European Craniofacial Medical Center pensé que sería un tema que interesaría mucho a mis lectoras. Como se trata de algo muy serio y que además no os puedo aportar mi experiencia ya que, por suerte, no nos ha tocado vivirlo, han sido ellos mismos los que han redactado este texto para haceros llegar de la manera más amena y clara toda la información acerca de los tratamientos sobre estas deformidades. Os dejo con ellos 😉

Escuchar por primera vez la palabra ‘plagiocefalia’ puede sonar alarmante. A veces también es conocida como ‘síndrome de la cabeza plana’ y afecta a casi uno de cada dos bebés en la actualidad (47%). 

La plagiocefalia es una deformidad craneal que afecta la parte posterior o lateral de la cabeza. Hay muchos factores que pueden causar este aplanamiento: el cráneo de un bebé es muy tierno y la presión sobre las superficies de apoyo como la almohada o las sillitas del coche, pueden causar deformaciones. Es importante prevenirla a tiempo. 

Las deformaciones más comunes son:

Para proporcionar el mejor cuidado posible a su bebé se debe comenzar con un producto en el que pueda confiar. El tratamiento pionero en Europa, que se ha utilizado desde hace 30 años para tratar de manera segura y permanente a más de 175.000 bebés, es la banda ortopédica DOC Band®. 

Es el único casco craneal personalizado que existe. Para elaborarlo se llevan a cabo las siguientes pautas:

 • Se hace una primera visita para diagnosticar el grado de severidad
 • Se toman fotos 3D que se envían al centro americano Cranial Technologies
 • Se fabrica el casco en Estados Unidos
 • Se coloca y ajusta el casco al bebé
Braquicefalia – Grados severidad (de menos a más)
Plagiocefalia – Grados severidad (de menos a más)

Qué diferencia hay entre DOC Band y el resto de bandas ortopédicas?

 • Es el único producto comprobado que corrige tanto las deformaciones de la bóveda craneal (parte superior de la cabeza) como las de la base del cráneo (oreja y cara). Lo avalan estudios publicados en las más prestigiosas revistas científicas internacionales y es aprobado por la FDA (Food and Drug Administration)
 • Se pueden tratar niños de hasta 2 años
 • El período de tratamiento ideal es entre los 3 y los 6 meses de edad. El tratamiento entre estos meses de edad dura de 5 a12 semanas
 • La decisión temprana es clave para obtener resultados óptimos del tratamiento
 • Aunque el reposicionamiento puede ser eficaz, la plagiocefalia severa, especialmente por la posición en el útero, no se redondeará por sí sola. Los cojines no son útiles para prevenir las deformidades y menos para tratarlas
 • Los primeros cambios se ven a las pocas semanas:

Si tienes dudas sobre la forma de la cabeza de tu bebé o quieres informarte sobre los tratamientos y pasos a seguir aquí tienes más información: www.plagiocefalia.com


9 Comentarios

 1. Berta febrero 11, 2019 - 11:06 am

  Hola Ester! El meu fill va neixer amb plagiocefalia, perque no tenia espai dins la meva panxa, el casc aquest que surt a les fotos no es «l’unic remei» de fet crec q nomes s’utilitza en casos greus. nosaltres vam estar uns mesos al CDIAP amb una fisio maquissima que ens ensenyava jocs i exercicis per fer a casa, utilitzant un coixí que es diu mimos, que té una forma diferent i molta motxilleta i fular (perque no passes tanta estona amb el cap recolzat) vam aconseguir solucionar el problema.

 2. Anna febrero 11, 2019 - 11:50 am

  Article interessant escrit per professionals especialitzats en el tema. Però al llegir aquesta afirmació “Los cojines no son útiles para prevenir las deformidades y menos para tratarlas” hem fa preguntar perquè llavors els pediatres y osteopates recomanen que comprem el coixí especial (55€ en el meu cas) quan ens diuen que pateix d’aquesta deformitat. A mi no hem van explicar que existia aquest casc i directament hem dir que el millor de tots era el d’una marca en concret. I sincerament en el cas del meu fill sí que li ha millorat per tant discrepo en l’afirmació de que no són útils.

  1. Sandra febrero 11, 2019 - 9:43 pm

   Molt d’acord. La meva filla amb el coixí Mimos va millorar al 100%. Ens van explicar que el casc es recomana en casos molt severs.

 3. Alba febrero 11, 2019 - 1:45 pm

  A nosaltres ens va passar amb el Valentí ja que, va néixer amb fórceps i va sortir amb el muscle esternocleidomastoideo contracturat. No podia girar el cap cap a una banda i la plagiocefàlia que ha tingut és molt moderada. Per sort un familiar que és fisio pediàtrica ens va poder fer el tractament des del minut zero i sort d’això! Però sí que és veritat que et diuen el “palabro” i et quedes amb una cara com si haguéssis vist un fantasma. Després d’haver vist pel teu perfil la teràpia craneoscral, de cara a un@ segon/a serà imprescindible ?? Mil gràcies per la info!

 4. Anna febrero 11, 2019 - 2:36 pm

  Hola Ester! Nosaltres vam tractar al nostre fill de plagiocefàlia concretament al centre de Castellar del Vallès i vam quedar contentíssims no només perquè van aconseguir corregir-li amb 12 mesos d’edat sinó també per l’atenció que vam rebre durant tot el procès. En el nostre cas no va funcionar ni el coixí ni la fisioteràpia i després de donar molts tombs el Dr. Piñot va ser la nostra salvació!

 5. Chantal febrero 11, 2019 - 5:50 pm

  Hola Esther, el meu fill ca tenir plagiocefia i va portar el DocBand durant dos mesos. El nen només se’l pot treure un quart d’hora all dia. La veritat és que quan li van posar se’ns va trencar el cor però haig de dir que no va afectar en res al nen . El va dur dels 4 als
  6 mesos i cada 15 dies haviem d’anar a Castellar del Vallès perquè a mesura que la plagio s’anava corregint ,s’anava adaptant el casc. El resultat 2 anya més tard el meu nen té el cap super be. El problema gros ve amb el preu, no m’ha semblat veure aquesta informació. La seguretat social no se’n fa càrrec i per desgràcia l’import no està a l’abast de tothom.

 6. Sandra febrero 11, 2019 - 9:42 pm

  La meva filla gran va patir plagiocefalia i amb el coixí Mimos va millorar al 100%. Si s’agafa a temps el coixí sí funciona!!!! La pediatra i l’osteòpata ens van comentar que el casc es posa quan és molt severa i que amb el coixí era suficient.
  Amb el nen petit li hem posat el coixí des del primer dia i cap problema de res!! Jo el recomano

 7. Susana febrero 12, 2019 - 9:30 am

  Bon dia! Per fi un article sobre aquest tema. Quan la meva filla tenia 3 mesos ja van veure que les fontaneles se li estaven tancant, i amb 9 mesos i mig la vam haver d’operar de braquiocefàlia! Et pots imaginar la desinformació, la por i tot el que vam patir en aquells moments.
  Si en algun moment alguna família et comenta que va perduda i té por, sempre es poden posar en contacte amb mi, pq és de gran ajuda parlar amb gent que ja ho ha passat…
  A dia d’avui la meva filla té 4 anys i està preciosa! Té una bona cicatriu, però els de Sant Joan de Deu van fer bona feina pq quedés dissimulada 🙂
  Salutacions i perdona pel rotllo!!!

 8. Nuria febrero 18, 2019 - 9:26 am

  Hola Esther, falta moltíssima informació sobre aquest tema! La nostra petita va patir plagiocefalia moderada i va acabar amb la doc band. No sabíem si posar-la o no perquè té tants amants com detractors dins la professió i molts ens deien que era un negoci (d’uns 6.000€) i que no calia fer patir al nen si es podia tractar amb altres terapies menys invasives (en plagios greus no hi ha dubte). Vam provar-ho tot: osteopatia, fisioteràpia, correcció postural, porteig, però en el nostre cas no va funcionar i finalment, vam acabar posant el casc. En 5 setmanes va fer un canvi espectacular però li vam haver de treure perquè se li estava «deformant» la part superior del crani.
  El meu consell: intentar esgotar totes les vies, abans de posar el casc, mentre anem controlant que les fontaneles segueixen obertes. Per ells és molt incòmode i els irrita la pell, però si finalment s’ha de posar el casc, endavant’

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.